تفاوت UEFI و BIOS
تفاوت UEFI و BIOS
UEFI یا BIOS : که دو نوع مختلف میان افزار (Firmware) روی مادربرد هستند. برخی از کاربران در مورد این دو میان افزار اشتباه می کنند. در این پست ، با قرار دادن یک UEFI در مقابل BIOS تفاوت های اصلی بین UEFI و BIOS را به شما نشان خواهیم داد.
امروزه ، بسیاری از کاربران برای راه اندازی ویندوز از UEFI استفاده می کنند زیرا دارای مزایای قابل توجهی مانند فرآیند راه اندازی سریعتر و پشتیبانی از هارد دیسک های بزرگتر از 2 ترابایت ، ویژگی های امنیتی بیشتر و غیره است. اگرچه UEFI پیشرفته تر و قدرتمندتر از BIOS است ، اما بسیاری از کاربران عادی ممکن است ندانند که چیست و چه تفاوتی با BIOS دارد. بنابراین ، UEFI چیست؟
BIOS چیست ؟
BIOS مخفف (Basic Input / Output System) است که با نام BIOS ، ROM BIOS یا PC BIOS نیز شناخته می شود. این یک میان افزار است که روی تراشه مادربرد رایانه تعبیه شده است. این یک میان افزار غیر فرار است که به این معنی است که تنظیمات آن حتی پس از خاموش شدن کامپیوتر از بین نمی روند یا تغییر نمی کنند.
درک نحوه کار BIOS کار سختی نیست. وقتی کامپیوتر شما راه اندازی می شود ، BIOS اجزای سخت افزاری رایانه را بارگیری و اجرا می کند و مطمئن می شود که آنها به درستی کار می کنند. سپس بوت لودر را بارگیری می کند تا ویندوز یا هر سیستم عامل دیگری که نصب کرده اید را راه اندازی کند.
آنچه باید بدانید این است که BIOS باید در حالت پردازنده 16 بیتی اجرا شود و فقط 1 مگابایت فضای لازم برای اجرا دارد. در این حالت ، در راه اندازی همزمان چندین دستگاه سخت افزاری با مشکل روبرو می شود و منجر به کندتر شدن فرآیند راه اندازی تمام رابط های سخت افزاری و دستگاه های موجود در رایانه مدرن می شود.
اگرچه BIOS کمی قدیمی است. هنوز هم برخی از کاربران از BIOS استفاده می کنند ،خصوصاً برای کاربرانی که سالهاست از رایانه خود استفاده می کنند. بعضی اوقات اگر مشکلی در راه اندازی سیستم وجود داشته باشد ، باید برای تغییر ترتیب بوت به BIOS مراجعه کنید پس چگونه می توان به BIOS دسترسی پیدا کرد؟
UEFI چیست؟
حالت بوت UEFI به فرآیند بوت استفاده شده توسط سیستم عامل UEFI اشاره دارد . UEFI تمام اطلاعات مربوط به مقداردهی اولیه و راه اندازی را در یک فایل .efi ذخیره می کند که در یک پارتیشن مخصوص به نام EFI System Partition (ESP) ذخیره می شود. در طی مراحل POST ، سیستم عامل UEFI تمام دستگاه های ذخیره سازی قابل بوت که به سیستم متصل هستند را برای یک جدول پارتیشن GUID معتبر (GPT) اسکن می کند.
سیستم عامل UEFI ، UEFI را اسکن می کند تا یک پارتیشن دارای EFI برای راه اندازی پیدا کند. اگر پارتیشن قابل بوت EFI پیدا نشود ، ممکن است سیستم عامل به روش قدیمی Legacy Boot برگردد. اگر بوت UEFI و بوت Legacy از کار بیفتند ، ممکن است پیام خطای خرابی راه اندازی دیسک را دریافت کنید
مزایای UEFI چیست؟
بوت UEFI دارای مزایای بسیاری نسبت به BIOS است. به عنوان مثال ، UEFI از تعداد نامحدود پارتیشن و از دیسک بزرگتر از 2 ترابایت پشتیبانی می کند. رایانه هایی که از سیستم عامل UEFI استفاده می کنند می توانند سریعتر از BIOS بوت شوند ، زیرا هیچ کد جادویی به عنوان بخشی از فرایند راه اندازی نباید اجرا شود. UEFI همچنین دارای ویژگی های امنیتی پیشرفته تری مانند راه اندازی ایمن است که به امنیت بیشتر رایانه شما کمک می کند.
تفاوت بین UEFI و BIOS چیست؟
BIOS و UEFI دو رابط میان افزار برای راه اندازی سیستم عامل برای رایانه ها هستند. BIOS از Master Boot Record )MBR) برای ذخیره اطلاعات مربوط به داده های هارد دیسک استفاده می کند در حالی که UEFI از جدول پارتیشن GUID (GPT) استفاده می کند. در مقایسه با BIOS ، UEFI قدرتمندتر است و از ویژگی های پیشرفته تری برخوردار است. این آخرین روش راه اندازی کامپیوتر است که برای جایگزینی BIOS طراحی شده است. به طور خلاصه ، UEFI جانشین BIOS است.
UEFI یا BIOS
در مقایسه با UEFI , BIOSمزایای زیر را دارد:
1. UEFI کاربران را قادر می سازد تا درایوهای بزرگتر از 2 ترابایت را کنترل کنند ، در حالی که BIOS قدیمی نمی توانست درایوهای ذخیره سازی بزرگ را اداره کند.
2. UEFI بیش از 4 پارتیشن Primery با یک جدول پارتیشن GUID پشتیبانی می کند.
3- رایانه هایی که از میان افزار UEFI استفاده می کنند نسبت به BIOS سریعتر راه اندازی می شوند. بهینه سازی و پیشرفت های مختلف در UEFI می تواند به سیستم شما کمک کند تا سریعتر از قبل بوت شود.
4- UEFI از راه اندازی ایمن پشتیبانی می کند ، به این معنی که می توان اعتبار سیستم عامل را بررسی کرد تا اطمینان حاصل شود که هیچ بدافزاری با روند راه اندازی اجرا نمی شود.
5. UEFI از عملکرد شبکه در سیستم عامل UEFI پشتیبانی می کند ، که به عیب یابی از راه دور و پیکربندی UEFI کمک می کند.
6. UEFI دارای رابط کاربری گرافیکی ساده تری است و همچنین دارای منوهای تنظیم بسیار بیشتری از BIOS قدیمی است.
پس از خواندن مطالب بالا ، ممکن است دریابید که UEFI مزایای بسیاری نسبت به BIOS دارد. و به دلیل این مزایا است که UEFI به عنوان جانشین BIOS در نظر گرفته می شود.
با این حال ، UEFI توسط همه رایانه ها یا دستگاه ها پشتیبانی نمی شود. برای استفاده از میان افزار UEFI سخت افزار کامپیوتر شما باید از UEFI پشتیبانی کند. علاوه بر این دیسک سیستم شما باید یک دیسک GPT باشد. در غیر این صورت ، باید دیسک MBR را با به دیسک GPT تبدیل کنید. تا بتوانید کامپیوتر خود را با حالت UEFI راه اندازی کنید.
نکته: اگر رایانه شما از میان افزار UEFI پشتیبانی نمی کند ، باید سخت افزار جدیدی را خریداری کنید که از UEFI پشتیبانی کند.